Friday, March 4, 2011

Φόβος και εγρήγορση (EL)








Έχει ο φόβος χρησιμότητα; Προστατεύει ο φόβος; Μερικοί υποστηρίζουν πως ναι. Ο φόβος αποτρέπει τον κίνδυνο και όποιος αναλαμβάνει κινδύνους μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Πόση αλήθεια περιέχει όμως αυτή η άποψη; Ας την εξετάσουμε πιο προσεκτικά.

Ο φόβος αποτρέπει. Αποτρέπει τον κίνδυνο αλλά και την ίδια την ζωή. Ο φόβος οδηγεί με εγγύηση στην μετριότητα. Όμως εγγυάται ο φόβος την ασφάλεια; Πολύ αμφίβολο.

Αντίθετα ο φόβος ακολουθεί τον νόμο της έλξης: «Ο μεγαλύτερος πόθος και ο μεγαλύτερος φόβος θα πραγματοποιηθούν». Ο λόγος είναι ότι τα έλκουμε.

Αναλαμβάνοντας κινδύνους αποδεχόμαστε την ζωή. Και η απάντηση στον κίνδυνο είναι η εγρήγορση.

Η αναρρίχηση των βουνών ενέχει κινδύνους. Αυτός που φοβάται δεν αναρριχάται βουνά. Αυτός που αποδέχεται την ζωή μελετά την διαδρομή, καταστρώνει ένα σχέδιο, προετοιμάζεται και ποτέ δεν ξεκινάει για το βουνό μόνος.

Η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ενέχει κινδύνους. Αυτός που φοβάται δεν εμπιστεύεται. Αυτός που αποδέχεται την ζωή ανοίγεται σταδιακά, αναπτύσσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα αισθήματα των άλλων και να εντοπίζει αυτούς που φθονούν.

Ο έρωτας ενέχει κινδύνους. Αυτός που φοβάται απέχει από τον έρωτα. Αυτός που αποδέχεται την ζωή γνωρίζει ότι ο έρωτας είναι το ισχυρότερο βίωμα και ερωτεύεται με τα μάτια ανοικτά.

Αποδέχομαι την ζωή σημαίνει αποδέχομαι τον κίνδυνο. Ρισκάροντας σε εγρήγορση μπορούμε μόνο είτε να κερδίσουμε είτε να μάθουμε. Αλλά ρισκάροντας απερίσκεπτα ανοίγουμε τον δρόμο για να πληγωθούμε.

Τώρα πάρε ένα ποτήρι, γέμισέ το με νερό και τοποθέτησέ το στο χείλος του τραπεζιού για μια ολόκληρη μέρα. Τοποθέτησέ το κατά τέτοιο τρόπο ώστε μέρος του ποτηριού να βρίσκεται στο κενό χωρίς αυτό όμως να χάνει την ισορροπία του. Ο φόβος προτρέπει να το βάλεις πίσω στο κέντρο του τραπεζιού. Αλλά σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, αν είσαι σε απόλυτη εγρήγορση κατά την διάρκεια της ημέρας, δεν υπάρχει τρόπος το ποτήρι να πέσει από μόνο του στο πάτωμα. Εφόσον είναι σε ισορροπία μπορεί να παραμείνει εκεί για πάντα.

Καταπολέμησε τον φόβο. Μάθε να είσαι σε εγρήγορση. Η εγρήγορση είναι η μόνο εγγύηση ότι θα μάθεις, θα προστατεύσεις τον εαυτό σου και θα υπερνικήσεις τον πιο σημαντικό εχθρό του ανθρώπου: Τον φόβο. Μην φοβάσαι τους ανθρώπους. Αλλά όντως σε εγρήγορση απόφυγε αυτούς που φοβούνται.

1 comment:

  1. Όντως η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ενέχει κινδύνους, δεν είναι όμως πάντοτε δυνατό να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα των άλλων, αφού υπάρχουν άνθρωποι που δεν εκφράζουν τα ενδόμυχα συναισθήματα τους ή εμφανίζουν ένα άλλο πρόσωπο, προκειμένου οι άλλοι να τους αποδεχτούν ή ακόμη περισσότερο να μην τους απορρίψουν..Και όταν, παρόλα αυτά, κάποια στιγμή εκδηλώσουν το πραγματικό τους πρόσωπο και οι άλλοι τους αποδεχτούν όπως ακριβώς είναι χωρίς κανένα φτιασίδι.. τότε απομακρύνονται από φόβο ότι αποδέχονται τις αδυναμίες τους.. Και στις δύο, λοιπόν, περιπτώσεις ο φόβος τους οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού από φόβο πλησιάζουν τους άλλους και από φόβο πάλι απομακρύνονται..

    ReplyDelete