Tuesday, June 14, 2011

Η πίττα του Αγίου Φανουρίου - Φανουρόπιτα (EL)






Παραδοσιακή και αγαπημένη, ιδιαίτερα χρήσιμη σε νηστίσιμες ημέρες και ιδιαίτερα θρεπτική. Η ιστορία μαζί με την συνταγή παρακάτω, καταγεγραμμένη από τις συνταγές της γιαγιάς:

Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Φανούριος βοηθά αυτούς που έχουν χάσει ή δεν έχουν βρει και τους φανερώνει αυτό η αυτοόν το οποίο αναζητούν (http://www.matia.gr/7/72/7203/7203_1_5.html).Επίσης "φανερώνει" και στις ανύπαντρες γυναίκες τον αγαπημένο τους. Είναι ο προστάτης της πόλης και του νησιού της Ρόδου. Στον βίο του μοίραζε φαί στους φτωχούς και μια πίτα η οποία φτιαχνόταν με εννέα αγνά νηστήσιμα υλικά, την φανουρόπιτα.

Όταν επικαλούμαστε την βοήθεια του Αγίου και βρίσκουμε αυτό το οποίο αναζητούμε τότε φτιάχνουμε την Φανουρόπιτα για να ευχαριστήσουμε τον Άγιο. Από την Φανουρόπιτα πρέπει να μοιράσουμε ορισμένα κομμάτια σε φίλους ή στην γειτονιά, διατηρώντας την παράδοση του Αγίου. Επίσης όταν τρώμε την φανουρόπιτα πρέπει να λέμε "Θεός 'χωρεσ' την μάνα του Αγίου Φανουρίου" επειδή η μητέρα του κατά την παράδοση ήταν αμαρτωλή.

Ιδού λοιπόν η συνταγή:

1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι πορτοκαλάδα
1 ποτήρι λάδι

1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλο
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα

400 γρ. φαριν-απ (ή κανονικό αλεύρι με ένα κουταλάκι μπέκεν πάουντερ)
μια χούφτα καρύδια ή σταφίδες (προαιρετικά για καλύτερη γεύση)

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ την πορτοκαλάδα, την ζάχαρη και το λάδι. Βάζουμε στο φλυταζανάκι του καφέ το κονιάκ τα μυρωδικά και την σόδα και τα ανακατεύουμε. Έπειτα τα ρίχνουμε στο μπωλ με το μίγμα. Πασπαλίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πήξει το μίγμα. Βάζουμε το μίγμα σε μια στρογγυλή φόρμα και ρίχνουμε τα καρύδια απο πάνω πιέζοντας τα ελαφρά μέσα στο μίγμα. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά ή μέχρι η φανουρόπιτα να ροδίσει. Πριν την βγάλουμε από τον φούρνο, δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι οτι έχει ψηθεί απο μέσα.

Ελπίζω να σας αρέσει η συνταγή της γιαγιάς Μαρίκας και να σας φανερώσει ο Άγιος αυτό που επιθυμείτε. Στην Ρόδο είναι γνωστός για τις ευεργεσίες του και για το φανέρωμα χαμένων πραγμάτων!

No comments:

Post a Comment