Sunday, September 23, 2012

Προς ένα μοντέρνο καθεστώς εθελοντικής δουλείας

Source: ahram.org.eg


Στην παλιά εποχή οι πόλεμοι γίνονταν για την απόκτηση γης και δούλων. Ανθρώπινο δυναμικό ικανό για εργασία συλλεγόταν από τις περιοχές τις οποίες μια μεγαλοδύναμη κατακτούσε και εργαζόταν προς όφελος του κατακτητή. Σήμερα το ικανό για εργασία ανθρώπινο δυναμικό χωρίς πόλεμο εισρέει στα σύνορα μιας εύπορης χώρας και η χώρα αυτή προσπαθεί να βρει τρόπους να το διώξει. Αυτό είναι παράλογο, αφού κατά την πλειοψηφία τους οι άνθρωπο αυτοί, ονομαζόμενοι και "παράνομοι" μετανάστες, είναι ικανοί και έτοιμοι για εργασία, το μόνο που ζητάνε είναι όχι χρήματα, αλλά στέγη και φαΐ σε ένα ασφαλές μέρος χωρίς πόλεμο.
Η πρόταση είναι απλή. Χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους και αυτοί μας χρειάζονται. Αντί να τους διώχνουμε η πρόταση είναι να τους καλωσορίζουμε για εθελοντική δουλεία.
Σε αντίθεση με την κλασική έννοια του δούλου, που είναι απαράδεκτη και ασύμβατη με τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας, ο μοντέρνος δούλος δεν θα αποτελεί ιδιοκτησία κανενός, παρά μόνο του εαυτού του. Θα βρίσκεται σε καθεστώς δουλείας εθελοντικά, από δική του επιλογή, και θα μπορεί να εξέλθει από αυτό ανά πάσα στιγμή. Έτσι κατ' ουσία θα είναι ένας δούλος με ελευθερία. Αυτή η έννοια είναι συμβατή με την σημερινή εποχή και πολύ προτιμότερη του φυλακισμένου στο τμήμα αλλοδαπών, του κυνηγημένου από ομάδες ακροδεξιών και του πνιγμένου από μια υπερφορτωμένη βάρκα που αναποδογύρισε.
Ο εθελοντικός δούλος πρέπει να έχει τουλάχιστον τα ακόλουθα δικαιώματα και υποχρεώσεις:
- Την υποχρέωση να εργάζεται υπό έναν επιστάτη. Ο επιστάτης θα είναι αυτός που θα έχει την ευθύνη για τον συγκεκριμένο δούλο και θα του αναθέτει εργασία. Ο επιστάτης θα είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει ανθρώπινα επίπεδα διαβίωσης και εργασίας στον δούλο, ανάλογα με αυτά των πολιτών και σύμφωνα με τους νόμους των πολιτών, όπως για παράδειγμα τον εργασιακό νόμο που προβλέπει οκτάωρη εργασία, κ.λπ.
- Το δικαίωμα για στέγαση και φαΐ. Ο επιστάτης θα πρέπει να είναι ικανός να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες στον δούλο από δικά του έξοδα και το επίπεδο αυτών των υπηρεσιών θα πρέπει να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανονισμούς της χώρας.
- Το δικαίωμα για υγειονομική περίθαλψη. Η υγειονομική περίθαλψη θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και ο επιστάτης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μηνιαία το κόστος της κρατικής ασφάλισης υγείας.
- Ο εθελοντής δούλος δεν θα έχει δικαίωμα για μισθό, σύνταξη και κατοχή περιουσίας.
- Είτε ο επιστάτης είτε ο εθελοντής δούλος θα έχουν το δικαίωμα να λύσουν μονομερώς τη σχέση δουλείας. Σε αυτή την περίπτωση ο δούλος θα επιστρέφει στην αρμοδιότητα της κρατικής ρυθμιστικής αρχής η οποία θα αναλαμβάνει την εύρεση νέου επιστάτη στον δούλο.
Η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να είναι κρατική και θα αναλαμβάνει την εύρεση επιστάτη στους εθελοντές δούλους. Κατά την διάρκεια αναζήτησης επιστάτη, ο εθελοντής δούλος θα κρατείται σε κρατητήρια όπως τα σημερινά κρατητήρια των τμημάτων αλλοδαπών χωρίς δικαίωμα εξόδου. Ο εθελοντής δούλος θα έχει πάντως το δικαίωμα εξόδου από την χώρα και το κόστος θα επιβαρύνει την ρυθμιστική αρχή, αφού ο εθελοντής δούλος εξ' ορισμού δεν θα έχει δικαίωμα κατοχής περιουσίας. Σε αυτή την περίπτωση η ρυθμιστική αρχή θα έχει την υποχρέωση να τον επαναπατρίσει με σύγχρονα μέσα ασφαλούς μεταφοράς.
Ο επιστάτης δεν θα πληρώνει μισθό στον εθελοντή δούλο, όμως εκτός από την παροχή τροφής και στέγης θα πρέπει να πληρώνει ένα μηνιαίο φόρο στην ρυθμιστική αρχή. Αυτός ο φόρος θα πρέπει να είναι εύλογος, να ορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης και να καλύπτει τα έξοδα της ρυθμιστικής αρχής.
Σε περίπτωση που ο εθελοντής δούλος ξεφύγει από τον έλεγχο του επιστάτη, τότε αυτός θα ειδοποιεί την ρυθμιστική αρχή η οποία θα ειδοποιεί την αστυνομία για την σύλληψή του και την απέλασή του. Σε αυτή την περίπτωση η σχέση δουλείας θα λύεται άμεσα. Η ρυθμιστική αρχή θα μπορεί να χρησιμοποιήσει σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα εντοπισμού ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την θέση κάθε δούλου. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η εθελοντική δουλειά θα εφαρμοστεί με ασφάλεια, κατά το δυνατόν, και ότι ο εθελοντής δούλος θα μπορεί να εντοπιστεί σε περίπτωση που ξεφύγει από τον έλεγχο του επιστάτη.
--
Είναι στα χέρια μας να καλωσορίσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ζητάνε πολλά, εμείς όμως τους διώχνουμε. Και όμως, με αλλαγές στο υπάρχον νομικό καθεστώς, μπορούμε και να τους καλωσορίσουμε και να τους εντάξουμε στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε:
 - Ανάπτυξη για την χώρα αφού η ιστορία έχει δείξει ότι οι πιο εύρωστες οικονομίες αναπτύχθηκαν χάρη σε αυτή.
- Ασφάλεια αφού οι δούλοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώα και θα έχουν εργασία, στέγαση, τροφή και επιστασία.
- Ανθρωπιά, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης, μακριά από τον πόλεμο και την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σύγχρονες παροχές περίθαλψης και υγιεινή διαβίωση.
- Ελευθερία, δίνοντάς τους το δικαίωμα να εξέλθουν από το καθεστώς δουλείας ανά πάσα στιγμή και κατά βούλησή τους με επαναπατρισμό χρηματοδοτούμενο από το κράτος.
Ας καλωσορίσουμε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους, ας τους εκμεταλλευτούμε, ας τους προσφέρουμε λίγα από τα πολλά μας και ας τους δείξουμε ότι είμαστε μια σύγχρονη κοινωνία που τους σέβεται και τους αγαπά.

Άγγελος Ιωάννης


2 comments:

  1. Και μόνο που το έγραψες, έχε το νού σου! Μπορεί να στην πέσουν τίποτα Συριζαίοι απο καμιά γωνία!
    Αν γινόταν πραγματικότητα αυτό το πράγμα, θα καιγόταν η Αθήνα απο Γλυφάδα μέχρι Καπανδρίτι!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ενδιαφέρον! Έτσι, και με τη δικαιολογία της εθελοντικής δουλείας θα μπορούν κάποιοι νομίμως πλέον να εκμεταλλεύονται κυρίως τις γυναίκες σκλάβες - δούλες για όλα τα βίτσια, την ντροπή της νίκης του καπιταλισμού, αυτές που χωρίς δεύτερη σκέψη ή ενοχή "χρησιμοποιούν" οι άντρες (σύμφωνα με έρευνες κυρίως σαραντάρηδες εύποροι, παντρεμένοι και μη) προφανώς για να νιώσουν περισσότερο άντρες. Τι ποιο αφροδισιακό από μία γυναίκα που δεν έχει δικαιώματα..; Η λέξη δικαιώματα λειτουργεί σαν κατασταλτικό της λίμπιντο! Μια γυναίκα που αποκλείεται να εγείρει απαιτήσεις ή να διαδώσει την ανεπάρκεια των αντρών στις φίλες της..Και κοστίζει φτηνά..δεν χρειάζεται ούτε να την βγάλεις έξω για να την ψήσεις, ούτε να χαλάσεις φαιά ουσία για να την πείσεις για την εξυπνάδα σου..Είσαι ο πελάτης και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.. εξάλλου, ένα ατελείωτο δούναι και λαβείν δεν είναι η ζωή;

    ReplyDelete