Tuesday, December 22, 2015

Μια ιδέα για την Ελλάδα: Pfand



Ζώντας αρκετά χρόνια σε αρκετές χώρες έχω δει καποιες ιδέες που μου άρεσαν και θα μπορούσω να φανταστώ και για την Ελλάδα. Μια από αυτές είναι και το σύστημα επιστροφής μπουκαλιών, γνωστό στις Γερμανικές χώρες ως Pfand και στην Φινλανδία ως Pantti.

Το Pfand είναι ένα μικρό ποσό το οποίο χρεώνεται έξτρα στον καταναλωτή κατά την αγορά ενός συσκευασμένου ροφήματος. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα ένα κρασί, μια κόκα κόλα, ένα νερό, μια μπύρα και γενικά οποιοδήποτε ποτό βρίσκεται σε ανακυκλώσιμη συσκευασία. Ο καταναλωτής αφού χρησιμοποιήσει την συσκευασία, αντί να την πετάξει την επιστρέφει πίσω σε ένα τόπο πώλησης του ροφήματος και παίρνει πίσω το ποσό του Pfand το οποίο είχε πληρώσει κατά την αγορά του. Όλα τα σημεία πώλησης ροφημάτων (περίπτερα, σούπερ μάρκετ, μινι μάρκετ κλπ) υποχρεούνται να δέχονται τα άδεια μπουκάλια και κουτάκια και να επιστρέφουν στον καταναλωτή το Pfand. Τα σούπερ μάρκετ συνήθως έχουν ένα μηχάνημα το οποίο κάνει την διαδικασία αυτοματοποιημένα διαβάζοντας το bar code της συσκευασίας.

Το πρώτο προφανές πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι οτι καταλήογυν λιγότερα αλουμινένια κουτάκια και πλαστικά μπουκάλια στους δρόμους και στα σκουπίδια. Τα υλικά απο τα οποία κατασκευάζονται αυτές οι συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμα και ιδιαίτερα βλαβερά για το περιβάλλον αν καταλήξουν σε χωματερές (υγειονομική ταφή) ή απλά στο δρόμο και στις θάλασσες, αφού η διάσπασή τους είναι πάνω από 100 χρόνια και στις δύο περιπτώσεις.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι το σύστημα αυτό δημιουργεί μια σημαντική οικονομία για φτωχούς ανθρώπους που σε άλλες περιπτώσεις θα ζητιάνευαν. Μιας και πολύς κόσμος πετάει συσκευασίες στους κάδους των πόλεων (στάσεις λεωφορείων κλπ) ή απλά στον δρόμο, αυτοί που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια μαζεύουν αυτές τις συσκευασίες από εκεί και τις δίνουν στα σούπερ μάρκετ για ανακύκλωση συλλέγοντας το ποσό του Pfand. Το ποσό αυτό αν και είναι σχετικά μικρό (από 0,10 Ευρώ ως 0,25) είναι πολλές φορές μεγαλύτερο του ποσού που μπορούν να συλλέξουν από ζητιανιά στο δρόμο. Έτσι υπάρχουν λιγότεροι ζητιάνοι και μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης συσκευασιών.

Σε μια χώρα που οι χωματερές έχουν γεμίσει και οι περισσότερες πλέον λειτουργούν παράνομα, συστήματα σαν και αυτό έχουν μεγάλη σημασία για το περιβάλλον. Επίσης εφόσον στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα αυτόματη διαλογή σκουπιδιών και τα περισσότερα σκουπίδια δυστυχώς απλά είτε θάβονται είτε καίγονται (και τα δύο πολύ βλαβερά για το περιβάλλον) αυτό το σύστημα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος διατήρησης ενός καθαρού περιβάλλοντος.



No comments:

Post a Comment