Wednesday, February 3, 2016

Η έννοια του διαδοχοταυτόχρονου (EL)

Η κότα γέννησε το αυτό ή το αυγό την κότα;

Τι συμβαίνει πρώτο και τι τελευταίο; Πόσο χρόνο χρειάζεται κάτι για να συμβεί; Τι είναι χρόνος; Ένας χρόνος ενός ανθρώπου είναι 7 χρόνια μιας γάτας, μισός χρόνος μιας χελώνας και μερικοί αιώνες ενός βακτηριδίου. Στον πνευματικό κόσμο, στην έλλειψη της ύλης ο χρόνος είναι μηδέν. Τα πάντα συμβαίνουν διαδοχικά αλλά όχι χρονικά.

Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Πίσω του κρύβεται η υπομονή, ο νόμος της έλξης, η έννοια της προσευχής, η πραγματοποίηση των επιθυμιών και των φόβων. Η πραγματοποίηση διαδέχεται την επιθυμία αλλά μεταξύ της επιθυμίας και της πραγματοποίησης  μεσολαβεί ο χρόνος.

Ο χρόνος αυτός όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα τα πάντα συμβαίνουν ταυτόχρονα, παρόλα αυτά διαδοχικά, για την ακρίβεια: Διαδοχοταυτόχρονα. Είναι σαν το χαμόγελο και την χαρά. Η χαρά φέρνει το χαμόγελο. Αλλά και το χαμόγελο με ένα μαγικό τρόπο φέρνει την χαρά. Το ένα διαδέχεται το άλλο, χωρίς να έχει σημασία ποιό συμβαίνει πρώτο. Μόλις γεννηθεί το ένα γεννιέται και το άλλο. Έτσι και τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα, παρόλο που συμβαίνουν διαδοχικά. Πόσο θα κρατήσοτν; Εξαρτάται, αλλά το σίγουρο είναι ότι όταν σβήσουν θα σβήσουν ταυτόχρονα. Σαν το κύμα που έχει το ύψος και το βάθος που γεννιούνται και σβήνουν ταυτόχρονα.

Έτσι είναι και η επιθυμία. Όταν γεννιέται η επιθυμία την ίδια ώρα γεννιέται και η πραγματοποίησή της. Απλά επειδή στον υλικό κόσμο υπάρχει η έννοια του χρόνου η οποία μας επιτρέπει την υλική ζωή, η διαδοχή παρόλο που συμβαίνει ταυτόχρονα παίρνει χρόνο μέχρι να διαπιστωθεί. Είναι σαν το κύμα όπου πρώτα έρχεται η μια του φάση και μετά η αντίθετη, παρόλο που γνωρίζουμε όυι πίσω από το ύψος του κύματος κρύβεται το βάθος, μπορούμε μόνο να βραθούμε είται στο ύψος είτε στο βάθος παρόλο που και τα δύο υπάρχουν ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο υλικός κόσμος κυβερνάται από τις διαστάσεις, κατι το οποίο δεν συμβαίνει στον πνευματικό κόσμο. Στον υλικό κόσμο μπορούμε να βρισκόμαστε μόνο σε ένα χώρο ή ένα χρόνο, ενώ στον πνευματικό κόσμο αυτός ο περιορισμός δεν υπάρχει. Στον υλικό κόσμο μπορούμε να βρισκόμαστε είτε στην επιθυμία είτε στην πραγματοποίηση παρόλο που η μια διαδέχεται την άλλη και παρόλο που και οι δύο γεννιώνται ταυτόχρονα. Η αρχή διατήρησης της ενέργειας δεν τους επιτρέπει να δημιουργηθούν μεμονωμένα.

Επομένως χρειάζεται υπομονή. Υπομονή και γνώση ότι η πραγματοποίηση ακολουθεί την επιθυμία και η επιθυμία ακολουθεί την πραγματοποίηση. Ποιό γεννιέται πρώτο; Δεν έχει σημασία γιατί και τα δύο γεννιώνται ταυτόχρονα. Ταυτόρονα γεννιέται η κότα, ταυτόχρονα και το αυγό. Ταυτόχρονα χαμογελάμε, ταυτόχρονα νιώθουμε χαρά. Το ένα διαδέχεται το άλλο, αλλά στον υλικό κόσμο μπορούμε να βρισκόμαστε ή στο ένα ή στο άλλο. Και η διαδοχή χρειάζεται χρόνο στον υλικό κόσμο και εμείς χρειαζόμαστε υπομονή.


1 comment:

  1. Πολύ αληθινό..Πόσο σημαντική όμως είναι και η άσκηση της υπομονής στον υλικό κόσμο ειδικά όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα επιθυμούμε; Ίσως η άσκηση της υπομονής μας εξασφαλίσει μια θέση στον παράδεισο του πνευματικού κόσμου..

    ReplyDelete