Sunday, January 23, 2011

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ώ Αρχάγγελε Μιχαήλ, καθοδήγησέ μας με την Δύναμή σου
όταν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την πόρτα
με το χέρι μας να τρέμει στο πόμολο.
Δείξε μας το επόμενο δωμάτιο στον λαβύρινθο της ζωής
όταν κοιτάμε την ανοικτή πόρτα της ευκαιρίας με φόβο
Και χρησιμοποίησε το σπαθί σου για να θανατώσεις το τσόφλι μας
ώστε να απελευθερωθεί η πεταλούδα που κοιμάται μέσα.


Από: Η Ανακάλυψη (εισαγωγή)







Η εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ που βρίσκεται στο μοναστήρι του Πανορμήτη της Σύμης, δείχνει τον Αρχάγγελο να κρατά το σπαθί στο δεξί Του χέρι και την ψυχή του άπληστου στο αριστερό. Ο Αρχάγγελος πατά πάνω στο νεκρό σώμα του ανθρώπου που είχε επιδοθεί στην απληστία. Η αποστολή του Αρχάγγελου είναι να διαχωρείζει το καθαρό από το έκπτωτο. Στο χέρι του κρατά την καθαρή ψυχή ενός έκπτωτου ανθρώπου.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μας βοηθά κατά την διαδικασία του γίγνεσθαι. "Να είναι κανείς ή να μην είναι"* λέει ο Άμλετ, εννοώντας στην πραγματικότητα "Να είναι κανείς ή να γίνει". Όμως το δικαίωμα του Όντος δίνεται μόνο όταν στο καθαρό που αναδύεται απο το έκπτωτο, είναι μια Θεϊκή ιδιότητα που αποκτάται μέσα από την πνευματική διαδρομή. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί κανεις να παραμένει και ολόκληρη η ζωή είναι μια συνεχής διαδικασία γίγνεσθαι. Και σε αυτή ακριβώς την διαδικασία ο Αρχάγγελος είναι εκεί να μας βοηθήσει να απομονώσουμε το καθαρό, καθοδηγώντας μας μέσα απο μία συνεχή διαδικασία επιλογών και συναισθηματικών αντιδράσεων. Με το σπαθί του ανοίγει το άπληστο υλιστικό περίβλημα και αφήνει την ψυχή να αναδυθεί εκ των έσω, απελευθερώνοντάς την.

Σε αυτή την διαδικασία του γίγνεσθαι χρειαζόμαστε το κουράγιο να αλλάζουμε, αφήνωντας το παλιό να αποβιώσει. Πολλές φορές όμως παραμένουμε προσκολλημένοι στο παλαιό, στα παλαιά προβλήματα τα οποία επιστρέφουν συνεχώς με νέα μορφή αλλά στον πυρήνα τους είναι τα ίδια. Όμως στον λαβύρινθο της ζωής η πεταλούδα δεν μπορεί να γεννηθεί αν δεν αφήσουμε το σκουλήκι να πεθάνει και το λουλούδι δεν μπορεί να ανθίσει αν δεν αφήσουμε τον σπόρο να θριμματιστεί. Κοιτώντας τον σπόρο ο Αρχάγγελος βλέπει το λουλούδι. Κοιτώντας το σκουλήκι βλέπει την πεταλούδα. Κοιτώντας τον άπληστο βλέπει την Θεότητα. Και με το σπαθί Του θανατώνει τον άπληστο για να ελευθερώσει την καθαρή ψυχή του από το περίβλημά της.

* αρχικώς μεταφρασμένο ως "Να ζει κανείς ή να μην ζεί", κατ εμέ λανθασμένα.

No comments:

Post a Comment